Infocentrum

Wij beschikken over een prachtig infocentrum waarin de hele geschiedenis van Sas van Gent overzichtelijk is te bewonderen. Belangstellenden zijn tijdens de openingsuren van harte welkom om kennis te maken met de geschiedenis van Sas van Gent.

Bezoekadres

Infocentrum Heemkundige Kring Sas van Gent
Vlaanderenplein 1 - De Leutfabriek
4551 DZ Sas van Gent

Openingstijden

Donderdag van 10:00 – 12:00 uur (m.u.v. zomervakantie en kerstperiode).

Extra openingstijden op verschillende zaterdagen in het jaar van 10:00 – 12:00 uur. Zie de aankondiging onder agenda.

Archief

In ons archief bewaren we vele originele documenten uit de rijke historie van Sas van Gent. Op deze manier zorgen we ervoor dat ze behouden blijven voor de toekomst. Veel van onze documenten zijn inmiddels allemaal gedigitaliseerd. Met het Zeeuws Archief zijn we een samenwerking aangegaan om alle archieven die we hebben digitaal open te stellen voor belangstellenden. Een groep vrijwilligers werkt hieraan om dit te kunnen realiseren in een later stadium.

In ons archief bevinden zich daarnaast vele foto’s, films (van allerlei formaten), dia’s, cd’s en dvd’s. Op dit moment worden al deze films volledig geïnventariseerd, met de bedoeling om ze ook later beschikbaar te stellen voor belangstellenden.

Boekencollectie

De Heemkundige Kring Sas van Gent bezit een groot aantal boeken die betrekking hebben op de historie en ontwikkeling van Sas van Gent en ruime omgeving. Dat zijn zowel fotoboeken als wetenschappelijke uitgaven, herdenkingsboeken als technische industriële beschrijvingen, tekeningen van de vesting als kaartenboeken.

Ook bezitten we een uitgebreide collectie genealogische boeken. Van de schrijver F. de Sinclair, pseudoniem van August Herman van der Feen bezitten we zelfs zijn volledige oeuvre. De Sinclair heeft een aantal jaren in Sas van Gent gewoond, waar hij o.a. het boek: De Griffier van Peewijk schreef. Een boek over het alledaagse leven in Sas van Gent ruim honderd jaar geleden.

Boeken uit onze collectie worden niet uitgeleend, maar kunnen worden ingezien of gelezen tijdens de openingsuren van ons infocentrum.

Bidprentjes (gedachtenis- of doodsprentjes)

Vanaf het midden van de negentiende eeuw kwam het laten drukken van bidprentjes of gedachtenisprentjes van overledenen in zwang. Op dergelijke prentjes staan de voor- en achternaam van de overleden vermeld, evenals de datum en plaats van geboorte en van overlijden. Soms ook worden beroep en nevenfuncties genoemd. Is de overledene gehuwd (geweest) dan staat ook de naam van partner(s) vermeld.

Vooral in genealogisch opzicht zijn bidprentjes interessant voor degenen die op zoek zijn naar geboorte- en sterfdata met de plaats waar dat gebeurde en (eventueel) de naam van de partner.

In ons infocentrum zijn de bidprentjes en overlijdensberichten van duizenden mensen opgenomen. Dit zijn alleen bidprentjes van personen die in Sas van Gent geboren en/of overleden zijn of die volgens het prentje gewoond hebben in of betrokken zijn bij Sas van Gent.

Ook bezitten we een collectie bidprentjes van personen die een verband hebben met de ruime omgeving van Sas van Gent.

Bidprentjes worden niet uitgeleend, maar kunnen worden ingezien tijdens de openingsuren van ons infocentrum.

Depot

Veel van de voorwerpen die we in ons bezit hebben kunnen niet worden geplaatst in het infocentrum. We bewaren ze daarom in ons depot, waar voornamelijk tekeningen en schilderijen zijn opgeslagen.

In ons depot is ook de verzameling oude kaarten te vinden die ook ingezien kunnen worden tijdens de openingsuren van het infocentrum.

Rondleidingen

Gidsen van de Heemkundige Kring Sas van Gent brengen tijdens een wandeling van ongeveer anderhalf uur verhaal van de belangrijkste gebeurtenissen uit het bijna vijfhonderjarig bestaan van Sas van Gent, over de sluizen en de vesting, over het kanaal en industrie en over de architectuur van een aantal beeldbepalende gebouwen in Sas.

Via het contactformulier kun je een rondleiding boeken. De kosten zijn: Starttarief € 20,-- + € 3,-- per deelnemer.

Schenkingen en legaten

Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de Heemkundige Kring Sas van Gent met spullen die misschien historisch waardevol zijn. Het kan gaan om voorwerpen, foto’s, boeken, documenten enz. die tevoorschijn komen als er opgeruimd wordt, of als mensen gaan verhuizen en ze niet alles mee kunnen of willen nemen naar hun nieuwe woning. En natuurlijk zijn er de nabestaanden die na een overlijden van een familielid met een nalatenschap zitten waar ze niet zo goed raad mee weten.

Indien je foto’s, filmpjes, documenten of andere voorwerpen hebt die betrekking hebben op Sas van Gent (zowel verleden als heden) en je wilt ze schenken aan de Heemkundige Kring Sas van Gent, neem dan contact op via ons contactformulier. Wij zijn altijd erg blij met je schenking die we vermelden in onze jaarlijkse Kroniek.

Ook als je graag de foto’s of documenten nog graag zelf wilt houden, dan zijn we erg blij wanneer we ze mogen inscannen, zodat ze kunnen worden opgenomen in ons archief. Je behoudt dan zelf de originelen.